Lokum Nasıl Yapılır

Lokum Nasıl Yapılır

Lokum nasıl yapılır, lokum üreten işletmelerde lokum yapımında belirli bir yol takip edilir. Şeker öncelikle çözüneceği su miktarıyla kazanda karıştırılarak kaynatılır. Bir kabın içinde sitrik asit az suyla birlikte çözdürülür. Kalan su ile nişasta eritilir. Bu nişasta ve sitrik asit, kazandaki şekerli karışıma ilave edilir ve kaynatılmaya devam edilir. Bu belirli bir kıvam aldığında yani parmaklara yapışacak, şeklini koruyabilecek kıvama geldiğinde ocaktan alınarak, nişastalı olan kalıplara dökülür. Bu şekilde lokum 12-24 saat arası bekletilir. Daha sonradan pudra şekeri, hindistan cevizi gibi malzemeler bunun üzerine dökülerek, belirli büyüklükte kesilir. Ardından yine hindistan cevizi ya da pudra şekeri ile bulanır ve ambalajlanma aşamasına geçilir. Lokum genel olarak bu yollar takip edilerek üretilir. Ancak bunun için bazı konulara dikkat edilmelidir. Bunların başında imalathanenin hijyen kurallarına uygun olması gelir. Bu sağlanmadığı sürece lokum üretimine başlanmamalıdır. Bu hijyen koşulları arasında lokum yapımında kullanılacak malzemelerin sağlığa zararlı olmaması, kaliteli olması, hammaddelerin stoklanması uygun koşullarda olması gelir.

Lokum üretimde kullanılan hammaddeler

Toz şeker: Bu malzeme lokum yapımında oldukça önemlidir. Geçmişte 18. yüzyıldan itibaren, su bağlayıcı ve doku yapıcı olarak şeker kullanılmaktadır.

Su: Lokum yapımında kaliteyi etkileyen malzemelerden birisi sudur. Kireçsiz olan suyun lokumu kaliteli yaptığına, kireci fazla olan suyu ise, lokumun yapısını bozduğu düşünülür. Bunun yanında suyun miktarı da lokum yapımında önemlidir. Fazla suyla pişirilen lokum daha parlak, az suyla pişenler de daha mat olur. Suyun miktarı nişastanın jelatinizasyonu açısından önemlidir.

Nişasta: Lokum yapımında kullanılan temel malzemeler arasında nişasta da bulunmaktadır. Suyla karıştırılan nişasta ısıtılır ve jelatinizasyonu yapılır. Lokumda kalite açısından yüzey parlaklığı, doku, saydamlık bu jelatizasyon yardımıyla sağlanır. Nişastanın türü bunun kalitesini etkiler. Bu nedenle genellikle yüksek miktarda amiloz içeren mısır nişastası lokum yapımında kullanılır.

Sitrik asit: Lokum yapımında kullanılan sitrik asit oranı pişirme tekniğine göre değişir.

Gıda katkı maddeleri: Lokumda elde edilen renk, koku veren katkı maddeleri ile kuru meyveler bu maddeler arasında yer alır. Bunlar tüketicilerin tercihlerine göre belirlenir ve kullanılır.

Lokum yapımındaki aşamalar

Ön hazırlık aşaması: Burada gereken tüm hijyen kuralları kontrol edilir.

Pişirme: Lokum yapımında kullanılan pişirme teknikleri 2 türlüdür. Açık kazanda pişirme ve basınçta pişirme tekniği kullanılır. Açık kazanda maksimum 125 derecede, yaklaşık 2-2,5 saat pişirilir ya da basınçla lokum daha kısa sürede pişirilir. Basınçla pişirme yönteminde lokum için daha az miktarda asit te kullanılır.

Dökme ve kalıplama aşaması: Lokum yapımında kalıplama tavalarının ve nişastanın önemi büyüktür. Lokum pişirmeden sonra kalıba dökülmeden nişasta serpilmektedir. Bunun üstüne lokum dökülür. Bu sayede lokum kalıpların şeklini alır.

Soğuma aşaması: Lokumların istenen tada ve şekle gelmesi için, belirli aşamada soğuması gerekir. Bu süre ortalama 12-24 saat arasıdır. Bu süre ortamın ısısına göre değişir.

Kesme aşaması: Soğumuş olan lokum kalıplardan çıkarılır. Kesme tezgahında hindistan cevizi ya da pudra şekeri ile bulanarak, bıçakla ya da kesme makinesi ile kesilir.

Paketleme aşaması: Bu aşamada kesilmiş olan lokumlar uygun kutulara yerleştirilerek paketlenir. Genellikle 5 kg ağırlığındaki paketlerle iç tüketime sunulur. Paketlerin içi yapışmayı önleyici malzemeden üretilir. Ayrıca her kat lokumun arasına ambalaj malzemesi yerleştirilir.
Son Güncelleme : 06.12.2018 03:59:10

Lokum Nasıl Yapılır Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Lokum Nasıl Yapılır"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Rüyada Lokum Yemek
Rüyada Lokum Yemek
Rüyada lokum yemek, rüya sahibinin bundan sonraki yaşamının ağız tadıyla geçeceğine, üzülmeden hoşnut kalacağı zamanlar geçireceğine tabir edilir. Bu gelişmeler kişinin yaşamında uzun süre etkisini devam ettirecektir. Yaşamında istediği gibi bir düze...
Rüyada Lokum Görmek
Rüyada Lokum Görmek
Rüyada lokum görmek, rüya sahibi için oldukça iyidir. Bu kişiler mutlu olacakları, haklarında iyi olacak bir haber alacaklar. Bu haber yaşamlarında olumlu değişimlere neden olacaktır. Kutunun içinde lokum görmek, yaşamın güzelliğine, ağız tadına işar...
Lokum Kaç Kalori
Lokum Kaç Kalori
Lokum kaç kalori, kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. Tahmini 10 gram, meydana gelen bir adet lokum, 38 kaloridir. 2 adet orta büyüklükte standart lokum 1,5 meyvenin kalorisine sahiptir. B...
Kuş Lokumu
Kuş Lokumu
Kuş lokumu, lokumun farklı türlerinden biridir. Burada bu lokum türü hakkında bilgiler verilecektir. Lokum karbonhidrat ağırlıklı bir besin ortaya çıktığı için böbrek hastaları için özellikle öneri edilen bir besindir. Lokum yara veya çıban üst bölüm...
Lokum Çeşitleri
Lokum Çeşitleri
Lokum çeşitleri, Lokum, su, nişasta, şeker, sitrik asit ve gıda boyası yada aroma dan yapılır. Genel olarak lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Öncelikle, şeker çözülebileceği kadar su ile birlikte kaynatılır. Diğer bir taraftan sitrik asit ...
Muhallebili Lokum Tarifi
Muhallebili Lokum Tarifi
Muhallebili Lokum; Sütlü tatlılar genellikle süt,şeker,nişasta veya un karışımı ile yapılır. Ülkemizde sütlü tatlı denilince aklımıza ilk gelen muhallebi ve sütlaç gelir. Son dönemlerde muhallebiye meyve veya çeşitli tatlandırıcılar ilave edilerek bi...
Hindistan Cevizli Lokum
Hindistan Cevizli Lokum
Hindistan Cevizli Lokum; ülkemizde toplum olarak çay ile birlikte tüketmek için bir çok lezzetli ürünleri çayın yanında aramaktayız. Belirtmek gerekirse günümüzde çalışma temposuna bağlı olarak artan stres ve gerginliklerden kaynaklı olarak herkesin ...
Lokum
Lokum
Lokum, çok eski zamanlardan beri insanların severek tükettiği şekerlerden biridir. Lokumun tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak bir padişahın sert şekerlerden bıkması nedeni ile farklı etkinlikler düzenlenerek lokumun bulunması sağ...
Aşk Lokumu
Aşk Lokumu
Aşk Lokumu, Genel olarak kimsenin yapmadığı ve yapmaktan çekindiği bir tatlı türü olmaktadır. Fakat yapıldığı zaman zevkle yapılan ve yenildikce yenilen ağızları taçlandıran bir tatlı türü olmaktadır. Yaşlısından gencine kadar herkesin damak tadına u...
Kaymaklı Lokum
Kaymaklı Lokum
Kaymaklı lokum, su, şeker, nişasta, kuru ya da kurutulmuş meyveler ve gibi maddelerin ilavesiyle tekniğine uyumlu model yapılan ananesel bir tatlıdır. Lokum, 15. asırdan itibaren Anadolu'da yapılmaya başlanmıştır. Bugün dünya çapında Türk lokumu çok ...
Evde Lokum Yapımı
Evde Lokum Yapımı
Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketilmiştir. Genellikle dışarıdan satın alarak tükettiğiniz be lezzetli tatlı türünü evde yapmayı ...
Haşhaşlı Lokum
Haşhaşlı Lokum
Haşhaşlı lokum sabah kahvaltılarında sofralara eşlik eden ayrı bir lezzettir. Bu lezzet içerisinde kullanılan haşhaşın da etkisiyle herkesi kendine hayran bırakır. Çayın yanında bir başka olur. Haşhaşlı lokum tarifini evlerinizde kolaylıkla hazırlaya...

 

Rüyada Lokum Yemek
Rüyada Lokum Görmek
Lokum Kaç Kalori
Kuş Lokumu
Lokum Çeşitleri
Muhallebili Lokum Tarifi
Lokum Nasıl Yapılır
Hindistan Cevizli Lokum
Lokum
Aşk Lokumu
Kaymaklı Lokum
Evde Lokum Yapımı
Haşhaşlı Lokum
Paşa Lokumu
Gül Lokumu
Fındıklı Lokum
Lokum Tatlısı
Padişah Lokumu
Krem Şantili Lokumlu Kurabiye
Sadrazam Lokumu
Saray Lokumu
Fıstıklı Lokum
Şehzade Lokumu
Kakaolu Sarma Lokum
Sultan Lokumu
Prenses Lokumu
Çikolatalı Lokum
Lokumlu Bisküvi
Ispanaklı Lokum Kek
İrmikli Lokum
Popüler İçerik
Paşa Lokumu
Paşa Lokumu
Paşa lokumu, ya da yalancı afyon lokumu özellikle sıcak yaz günlerinde serin serin iyi gidecektir. Salıklı ve çok tatlıdır. Çocuklarınızın çok seveceğ...
Gül Lokumu
Gül Lokumu
Gül Lokumu, Osmanlıcada ul-hulküm yani boğazı rahatlatan kelimesinden türediği rivayet edilir.17. yüzyılda Osmanlı imparatorluğu sınırları içerisind...
Fındıklı Lokum
Fındıklı Lokum
Fındıklı lokum, ülkemiz denilence akla iştirak eden lezzetlerden birisidir. Türk lokumunun lezzeti dünyaca ünlüdür ve bizzat ismiyle anılır. Turkish D...
Lokum Tatlısı
Lokum Tatlısı
Lokum Tatlısı, Osmanlılar şekerle geç tanıştılar fakat Anadolu topraklarının ve Osmanlı sarayının vazgeçilmezleri arasına kısa zamanda girdi. Şerbetle...
Padişah Lokumu
Padişah Lokumu
Padişah lokumu, herkesin afiyetle yediği ve içerisinde kullanılan malzemelerin ayrı bir lezzet oluşturduğu bir tatlı türüdür. Bu lokum annelerimizin...
Krem Şantili Lokumlu Kurabiye
Krem Şantili Lokumlu Kurabiye
Krem şantili lokumlu kurabiye, Krem şantili lokumlu kurabiye kurabiye çeşitleri arasında belkide en sıra dışı olanıdır. İçinden sürpriz olarak lokum ç...
Sadrazam Lokumu
Sadrazam Lokumu
Sadrazam lokumu, adı üzerinde gerçekten sadrazamlara layık bir lezzettir. Bunu evinizde kendiniz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, çocukl...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Rüyada Lokum Yemek
Rüyada Lokum Görmek
Lokum Kaç Kalori
Kuş Lokumu
Lokum Çeşitleri
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018