Haşhaşlı LokumHaşhaşlı lokum, sabah kahvaltılarında sofralara eşlik eden özel bir lezzettir. Bu lezzet, içerisinde kullanılan haşhaşın etkisiyle herkesi kendine hayran bırakır. Çayın yanında ayrı bir tat sunar. Haşhaşlı lokum tarifini evlerinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Ancak bu lokumu hazırlarken kullanacağınız malzemeleri eksiksiz hazırlamalısınız. Bu makalede haşhaşlı lokum yapımında kullanılan malzemeleri ve haşhaşlı lokumun yapılışını sizlere aktaracağım. Hadi kolları sıvayarak işe koyulalım. Hepinize kolay gelsin. Haşhaşlı Lokum Tarifi İçin Malzemeler
Haşhaşlı Lokum İçi İçin
Haşhaşlı Lokum Nasıl Yapılır?Bir kabın içerisine mayayı, toz şekeri ve ılık suyu ilave edelim. Ilık suyun içerisinde mayayı eriterek 5 dakika dinlenmeye bırakalım. Suyla eritilen mayanın içerisine sütü, sıvı yağı ve tuzu da ilave edelim ve iyice karıştıralım. Tuzun ve şekerin iyice erimesi gerekir. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamurun kulak memesi kıvamında olması gerekmektedir. İçi Nasıl Hazırlanır?Bir kap içerisine dövülmüş haşhaşı ilave edelim ve içerisine sıvı yağı da ilave ederek, kaşıkla haşhaşı ezip iyice inceltelim. Daha sonra cevizleri de haşhaşın içerisine ilave edelim ve güzelce karıştıralım. Hazırlanan hamuru merdaneyle güzelce açalım ve üzerine haşhaşlı karışımdan sürerek, rulo şeklinde güzel bir şekilde saralım. Daha sonra hazırlanan ruloları 2-3 parmak kalınlığında keselim ve dik olacak şekilde yağlı kağıt serilen fırın tepsisine yan yana sıralayalım. Soğuk fırına koyalım ve fırını 60 dereceye ayarlayarak 10 dakika bu şekilde bekletelim. Bu şekilde haşhaşlı lokumlar kabaracaktır. Daha sonra fırını 170 dereceye ayarlayalım ve haşhaşlı lokumları üzeri kızarana kadar pişirelim. Bu aşamadan sonra pişen lokumları servise sunabilirsiniz. Lokumlar sıcak olarak ya da soğuk servis edilebilir. Çayın yanında eşsiz bir tat oluşturur. Ayrıca bayatlamış olsa dahi lezzetinden ödün vermez. Afiyet olsun. |
Haşhaşlı lokum yaparken fırını soğuk olarak mı kullanıyoruz yoksa önceden mi ısıtmalıyız? Bu şekilde kabarması için ne kadar beklememiz gerekiyor?
Cevap yazSanberk,
Haşhaşlı lokum yaparken fırını önceden ısıtmanız gerekir. Fırını, genellikle tarifte belirtilen sıcaklığa getirip, bu sıcaklıkta sabit tutmalısınız.
Fırını önceden ısıtma:
Fırını önceden belirli bir sıcaklığa (örneğin 180°C) getirmek, lokumların daha eşit şekilde pişmesini sağlar ve kabarmalarına yardımcı olur.
Kabarması için bekleme:
Lokumların kabarması için genellikle tarifte belirtilen süre kadar pişirmeniz yeterli olur. Bu süre tariften tarife değişebilir, ancak genellikle 20-30 dakika arasında değişir.
Umarım bu bilgiler yardımcı olur, iyi pişirmeler!