Haşhaşlı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı lokum, kahvaltılara eşlik eden özel bir lezzettir. İçeriğindeki haşhaş sayesinde damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Bu makalede, haşhaşlı lokumun yapımı için gerekli malzemeler ve adım adım tarifini bulabilirsiniz. Kolları sıvayıp mutfağa girelim!
Haşhaşlı Lokum Tarifi ve Malzemeleri
18 Ağustos 2024

Haşhaşlı Lokum


Haşhaşlı lokum, sabah kahvaltılarında sofralara eşlik eden özel bir lezzettir. Bu lezzet, içerisinde kullanılan haşhaşın etkisiyle herkesi kendine hayran bırakır. Çayın yanında ayrı bir tat sunar. Haşhaşlı lokum tarifini evlerinizde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Ancak bu lokumu hazırlarken kullanacağınız malzemeleri eksiksiz hazırlamalısınız. Bu makalede haşhaşlı lokum yapımında kullanılan malzemeleri ve haşhaşlı lokumun yapılışını sizlere aktaracağım. Hadi kolları sıvayarak işe koyulalım. Hepinize kolay gelsin.

Haşhaşlı Lokum Tarifi İçin Malzemeler


  • Yarım paket yaş maya veya 2 çorba kaşığı kuru maya
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 2,5 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Alabildiğince un

Haşhaşlı Lokum İçi İçin


  • 1 kase taze dövülmüş haşhaş
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kase dövülmüş ceviz

Haşhaşlı Lokum Nasıl Yapılır?

Bir kabın içerisine mayayı, toz şekeri ve ılık suyu ilave edelim. Ilık suyun içerisinde mayayı eriterek 5 dakika dinlenmeye bırakalım. Suyla eritilen mayanın içerisine sütü, sıvı yağı ve tuzu da ilave edelim ve iyice karıştıralım. Tuzun ve şekerin iyice erimesi gerekir. Azar azar un ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamurun kulak memesi kıvamında olması gerekmektedir.

İçi Nasıl Hazırlanır?

Bir kap içerisine dövülmüş haşhaşı ilave edelim ve içerisine sıvı yağı da ilave ederek, kaşıkla haşhaşı ezip iyice inceltelim. Daha sonra cevizleri de haşhaşın içerisine ilave edelim ve güzelce karıştıralım. Hazırlanan hamuru merdaneyle güzelce açalım ve üzerine haşhaşlı karışımdan sürerek, rulo şeklinde güzel bir şekilde saralım. Daha sonra hazırlanan ruloları 2-3 parmak kalınlığında keselim ve dik olacak şekilde yağlı kağıt serilen fırın tepsisine yan yana sıralayalım. Soğuk fırına koyalım ve fırını 60 dereceye ayarlayarak 10 dakika bu şekilde bekletelim. Bu şekilde haşhaşlı lokumlar kabaracaktır. Daha sonra fırını 170 dereceye ayarlayalım ve haşhaşlı lokumları üzeri kızarana kadar pişirelim. Bu aşamadan sonra pişen lokumları servise sunabilirsiniz. Lokumlar sıcak olarak ya da soğuk servis edilebilir. Çayın yanında eşsiz bir tat oluşturur. Ayrıca bayatlamış olsa dahi lezzetinden ödün vermez.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Sanberk 04 Ağustos 2024 Pazar

Haşhaşlı lokum yaparken fırını soğuk olarak mı kullanıyoruz yoksa önceden mi ısıtmalıyız? Bu şekilde kabarması için ne kadar beklememiz gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sanberk,

Haşhaşlı lokum yaparken fırını önceden ısıtmanız gerekir. Fırını, genellikle tarifte belirtilen sıcaklığa getirip, bu sıcaklıkta sabit tutmalısınız.

Fırını önceden ısıtma:
Fırını önceden belirli bir sıcaklığa (örneğin 180°C) getirmek, lokumların daha eşit şekilde pişmesini sağlar ve kabarmalarına yardımcı olur.

Kabarması için bekleme:
Lokumların kabarması için genellikle tarifte belirtilen süre kadar pişirmeniz yeterli olur. Bu süre tariften tarife değişebilir, ancak genellikle 20-30 dakika arasında değişir.

Umarım bu bilgiler yardımcı olur, iyi pişirmeler!

Çok Okunanlar
Popüler İçerikler
Lokum Kaç Kalori?dir?
Lokum Kaç Kalori?dir?
İlginizi Çekebilir
Lokum Nasıl Yapılır?
Lokum Nasıl Yapılır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri
Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri
Hindistan Cevizli Lokum Tarifi ve Malzemeleri
Hindistan Cevizli Lokum Tarifi ve Malzemeleri
Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri
Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri
Ispanaklı Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri
Ispanaklı Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri
Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri
Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Fındıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri
Fındıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri
Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Lokumlu Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri
Lokumlu Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri