Lokum Lokum, çok eski zamanlardan beri insanların severek tükettiği tatlılardan biridir. Lokumun tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak, bir padişahın sert şekerlerden bıkması nedeniyle farklı etkinlikler düzenlenerek lokumun bulunması sağlanmıştır. Eski zamanlardan günümüze gelene kadar birçok şekilde geliştirilmiş olan lokum, günümüzde de çok yaygın olarak tüketilmektedir. Lokumun Tarihi Lokumun ilk olarak 1777 yılında Osmanlı'da Hacı Bekir Efendi tarafından üretilmeye başlandığı bilinmektedir. Bu nedenle Türklere özgü bu lezzet genellikle "Hacı Bekir Lokumu" olarak bilinmektedir. İlk zamanlarda yapılan bazı lokum türleri, hala ilk özelliklerini koruyarak üretilmektedir. Osmanlı'da üretilen lokumlar zamanla İngilizler tarafından kendi ülkelerine götürülmüş ve kısa bir sürede hızla yayılmıştır. Günümüzde Bulgaristan, Kuzey Amerika, Brezilya ve İngiltere'de yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Bu nedenle, lokumun kökeni Osmanlı dönemine dayanmaktadır. Farklı Lokum Çeşitleri Günümüzde birçok lokum çeşidi bulunmaktadır. Farklı çeşitlerdeki bu lokumların içinde kullanılan malzemeler, sağladıkları faydalar açısından önemlidir. Lokum çeşitleri arasında en çok bilinenlerden biri de Safranbolu lokumudur. Ülkemizde özellikle Karabük ilinin Safranbolu ilçesinde üretilerek satılan lokumlar, birçok insanın lokum yemesine vesile olmaktadır. Safranbolu lokumları hemen hemen ülkenin birçok yerinde bulunmakta ve muhteşem bir lezzet barındırmaktadır. Lokumun Faydaları Lokum, insan vücuduna birçok fayda sağlamaktadır. Bu faydalardan bazıları şunlardır:
Lokum Üretimi ve Tüketimi Lokum satışı hala ülkemizde oldukça aktif bir şekilde üretilerek yapılmaktadır. Birçok ülkeye ihraç edilen lokumlar, hala eski zamanlardaki gibi mükemmel lezzetini koruyarak satılmaktadır. Lokum, birçok farklı çeşitte bulunduğu için bazı çeşitleri evlerde de oldukça yaygın olarak yapılabilmektedir. Bu nedenle, sizler de bu lokumları evlerinizde kolayca yapabilirsiniz. Bugüne kadar yapılmış lokumların birçoğu küp şekillerinde görülmektedir. Küp şeklinde görülen lokumların üzeri ise genellikle pudra şekeri ile kaplanmaktadır. Birçok insan, bu pudra şekerinin kullanılma nedenini tat ve lezzet katmak olarak düşünmektedir. Aslında bu durum hijyen açısından son derece önemlidir. Lokumlar üzerinde kullanılan pudra şekerleri, lokumların üzerine herhangi bir toz gelmemesini sağlamaktadır. Böylece şekerli olan lokumlar servis yapılırken ya da diğer zamanlarda havadaki tozları çekmez. Bazı lokumlarda ise bu işlem pudra şekeri yerine Hindistan cevizi ile sağlanmaktadır. |