Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri
24 Haziran 2024

Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Baklava

Baklava, Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri bilinen ve Türk mutfağında özel bir yere sahip olan bir hamur tatlısıdır. Fatih Sultan Mehmet devri mutfak defterlerinde dahi baklavanın adı geçmektedir. Baklava, yapımı için kullanılan malzemelerin kalitesi ve hazırlama yöntemleriyle öne çıkar. En iyi sonuçlar için kullanılan unun kaliteli ve özenle elenmiş olması gerekmektedir. Hamurun iyi yoğrulması ve ince yufkalar açılması da önemlidir. Geleneksel olarak baklava yapımında sade yağ kullanılır, ancak günümüzde bu yağın pahalı olması nedeniyle margarin de tercih edilmektedir.

Baklava yapımında kullanılan diğer malzemeler de kaliteli olmalıdır. Anadolu'da kadınlar, çocukluktan itibaren yufka açma becerisine sahiptirler ve bu nedenle evlerde mükemmel ve çeşitli baklavalar yapılmaktadır. Yufka açmak aslında zor bir iş değildir, becerikli bir ev kadını bir kez gördüğünde bu işlemi öğrenebilir. Baklava yufkaları nişasta kullanılarak açılmalı ve hamur bezeleri mümkün olduğunca küçük olmalıdır. Küçük bezeler, hamurun daha kolay ve ince açılmasını sağlar.

Bu yazıda, bilinen ve sık yapılan baklava çeşitlerinden farklı bir tarif olan lokumlu baklava yapımını anlatacağız. Hadi bu enfes tarifi yapmaya başlayalım.

Lokumlu Baklava İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • İki çay bardağı ceviz
  • Beş tane yumurta
  • Bir paket kabartma tozu
  • Yarım çay bardağı kadar sıvıyağ
  • 700 gram lokum
  • Bir paket vanilya
  • Bir çay bardağı toz şeker
  • Bir çay bardağı un

Şerbet için

  • 5,5 su bardağı su
  • 5 su bardağı kadar toz şeker
  • 5 damla kadar limon suyu

Lokumlu Baklava Nasıl Yapılır?

Lokumlu baklava için öncelikle lokumları küçük küçük doğrayın. Daha sonra baklavanın içini hazırlamak için bir kabın içine sıvı yağı, toz şekeri, kabartma tozunu, yumurtayı, vanilyayı ve unu alarak iyice karıştırın. Karışımın üzerine cevizi de ilave ederek yeniden karıştırın. Baklava yufkasından bir adet alın ve mutfak tezgahı üzerine açın. Küçük küçük doğradığınız lokumları yufkanın üzerine serpin. Daha sonra hazırladığınız iç harcı kaşık ile yufkanın her tarafına eşit gelecek şekilde sürün. Bu işlemden sonra yufkayı rulo biçiminde sarın. Sardığınız yufkayı üç parmak genişliğinde kesin. Tüm malzeme bitene kadar aynı işlemi yapın ve biten yufkaları yağlanmış bir tepsiye dizin. Sonra tepsinin üzerine sıvı yağ gezdirin ve fırını 180 dereceye ayarlayarak tepsiyi fırına sürün. Üzerleri kızarana kadar pişirin.

Sıra geldi baklavanın olmazsa olmazı olan şerbetini yapmaya. Bunun için bir tencere içine toz şeker ile suyu koyarak kaynatın. Kaynayan şerbetin içine limon suyunu sıkmayı unutmayın. Limon suyunu ekledikten sonra şerbeti dört beş dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan indirin. Baklavayı fırından alın ve şerbeti sıcak, baklava ise soğuk olacak şekilde ayarlayın. Tatlının şerbetini dökün ve tatlı soğuyana kadar bekleyin.

Lokumlu baklava iyice soğuduktan sonra servis tabaklarına alın.

Not: Arzuya göre baklavanın üzerine toz yeşil fıstık serpebilir ve yanında kaymak ile servis edebilirsiniz. Bu, tatlının hem görselliğini artırır hem de lezzetini zenginleştirir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşhaşlı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Gül Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Gül Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Muhallebili Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sultan Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Kaç Kalori?dir?

Lokum Kaç Kalori?dir?

Kaymaklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri