Saray Lokumu Saray Lokumu Nedir? Saray lokumu, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen, hafif ve lezzetli bir sütlü tatlıdır. Farklı isimlerle de bilinen bu tatlı, saray sarması, sultan sarması, paşa lokumu veya paşa sarması olarak da adlandırılmaktadır. Türk kahvesinin yanında veya aperatif olarak ikram edilebilecek, hazırlanması oldukça kolay bir tatlıdır. Bu tarifi sade ya da kakaolu hazırlayabileceğiniz gibi, damak zevkinize göre kivi veya muz gibi meyvelerle de zenginleştirebilirsiniz. Üzerini Hindistan cevizi yerine çeşitli meyvelerle süsleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Sağlıklı ve hafif bir tatlı olmasından dolayı çocuklarınız için de güvenle hazırlayabilirsiniz. Gerekli Malzemeler
Saray Lokumu Nasıl Yapılır? 1. Muhallebiyi hazırlamak için, orta boy bir tencereyi ocağa alıp, oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağını tencereye koyun ve ocağın altını yakın. Yağı orta ateşte kokusu gidene kadar kavurun. 2. Yağın kokusu tamamen çıktıktan sonra, tencereye sırasıyla 1,5 su bardağı şeker ve 1 paket vanilyayı ekleyin. Üzerine 1 litre sütü yavaş yavaş ekleyerek malzemeleri topaklanmaması için sürekli karıştırın. 3. Malzemeler muhallebi kıvamına gelene dek karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayıp göz göz olunca ocaktan alın ve bir kenara bırakın. 4. Büyük boy bir tepsi alın ve her yerine eşit gelecek şekilde Hindistan cevizi serpin. Bir kenara bırakılmış olan muhallebiyi tepsiye, Hindistan cevizlerinin üzerine yayın ve soğuması için bekleyin. 5. Muhallebinin iyice soğuyup kıvam alabilmesi için tepsiyi buzdolabına alın ve yaklaşık 2 saat buzdolabında bekletin. 6. Muhallebi iyice soğuduktan sonra, tepsiyi buzdolabından çıkarın. Üzerine tekrar Hindistan cevizi serpin ve muhallebiyi ince şeritler halinde kestikten sonra dilimlenen şeritleri tek tek alıp rulo şeklinde sarın. 7. Sarılan ruloları tekrar Hindistan cevizine bulayın ve her birinin üzerine tek tek badem batırıp, servis tabağına alarak servis edin. Not: Eğer vaktiniz varsa saray lokumunu bir gece öncesinden hazırlayıp buzdolabında bekletmeniz, tatlının lezzetini daha da arttıracaktır. Afiyet olsun. |