Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Saray Lokumu

Saray Lokumu Nedir?

Saray lokumu, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen, hafif ve lezzetli bir sütlü tatlıdır. Farklı isimlerle de bilinen bu tatlı, saray sarması, sultan sarması, paşa lokumu veya paşa sarması olarak da adlandırılmaktadır. Türk kahvesinin yanında veya aperatif olarak ikram edilebilecek, hazırlanması oldukça kolay bir tatlıdır. Bu tarifi sade ya da kakaolu hazırlayabileceğiniz gibi, damak zevkinize göre kivi veya muz gibi meyvelerle de zenginleştirebilirsiniz. Üzerini Hindistan cevizi yerine çeşitli meyvelerle süsleyerek farklı tatlar elde edebilirsiniz. Sağlıklı ve hafif bir tatlı olmasından dolayı çocuklarınız için de güvenle hazırlayabilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • 1 litre soğuk süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 150 gram tereyağı (Oda sıcaklığında bekletilmiş olmalı)
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı badem, ceviz, fındık veya fıstık

Saray Lokumu Nasıl Yapılır?

1. Muhallebiyi hazırlamak için, orta boy bir tencereyi ocağa alıp, oda sıcaklığında bekletilmiş tereyağını tencereye koyun ve ocağın altını yakın. Yağı orta ateşte kokusu gidene kadar kavurun.

2. Yağın kokusu tamamen çıktıktan sonra, tencereye sırasıyla 1,5 su bardağı şeker ve 1 paket vanilyayı ekleyin. Üzerine 1 litre sütü yavaş yavaş ekleyerek malzemeleri topaklanmaması için sürekli karıştırın.

3. Malzemeler muhallebi kıvamına gelene dek karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayıp göz göz olunca ocaktan alın ve bir kenara bırakın.

4. Büyük boy bir tepsi alın ve her yerine eşit gelecek şekilde Hindistan cevizi serpin. Bir kenara bırakılmış olan muhallebiyi tepsiye, Hindistan cevizlerinin üzerine yayın ve soğuması için bekleyin.

5. Muhallebinin iyice soğuyup kıvam alabilmesi için tepsiyi buzdolabına alın ve yaklaşık 2 saat buzdolabında bekletin.

6. Muhallebi iyice soğuduktan sonra, tepsiyi buzdolabından çıkarın. Üzerine tekrar Hindistan cevizi serpin ve muhallebiyi ince şeritler halinde kestikten sonra dilimlenen şeritleri tek tek alıp rulo şeklinde sarın.

7. Sarılan ruloları tekrar Hindistan cevizine bulayın ve her birinin üzerine tek tek badem batırıp, servis tabağına alarak servis edin.

Not:

Eğer vaktiniz varsa saray lokumunu bir gece öncesinden hazırlayıp buzdolabında bekletmeniz, tatlının lezzetini daha da arttıracaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lokum Kaç Kalori?dir?

Lokum Kaç Kalori?dir?

Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Nasıl Yapılır?

Lokum Nasıl Yapılır?

Güncel

Paşa Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Aşk Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Aşk Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Fındıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Fındıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lokum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Padişah Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Padişah Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Lokum Tarifi ve Malzemeleri