Fındıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Fındıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Fındıklı Lokum

Fındıklı Lokumun Önemi

Fındıklı lokum, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Türk lokumunun ünü dünya çapında bilinmektedir ve genellikle "Turkish Delight" olarak anılmaktadır. Lokumun tarihçesi hakkında bazı kaynaklar 15. yüzyıla, bazıları ise 18. yüzyıla dayandırmaktadır. Ancak, lokumu dünya çapında tanınır hale getiren kişinin Ali Muhittin Hacı Bekir olduğu bilinmektedir. İyi bir lokum, görünüşü ve kıvamıyla kendini belli eder; elastik olmalı, üzerine bastırıldığında eski şeklini almalı ve ağızda kolayca erimelidir.

Gerekli Malzemeler

Malzemeler:
  • 2 su bardağı portakal suyu
  • 4,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı mısır nişastası
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 15-20 tane kırılmış fındık veya ceviz
  • 1 çay bardağı Hindistan cevizi
  • Bir büyük diş limon tuzu

Üzeri İçin

  • 1 çay bardağı fındık veya badem
  • 1 su bardağı Hindistan cevizi

Fındıklı Lokum Nasıl Yapılır?

Şeker, 3 su bardağı su ve limon tuzunu bir tencereye koyup, ocağın en küçük gözünde arada bir karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Kabarcıklar çıkana kadar kaynatın. Diğer tarafta, su, portakal suyu ve nişastayı farklı bir kapta karıştırın. Kaynayan şerbete hızlı bir şekilde karıştırarak yavaş yavaş dökün. Karışım yoğunlaşıp göz göz olmaya başladıktan sonra, çırpma teli ile sürekli karıştırarak yaklaşık 10-15 dakika pişirin. Dibine yapışmamasına dikkat edin. Saydam ve akıcı bir kıvam elde edeceksiniz.

Ocağı kapatıp fındık veya ceviz ekleyin. Orta boy kare bir tepsiye yağlı kâğıt serin. Lokumu döküp eşit bir şekilde dağıtın. Kalınlığı bir cm olmalıdır. Buzdolabına koyup bir saat bekletin. Dolaptan çıkarıp küçük parçalar halinde dilimleyin. Dilimlediğiniz lokumları bolca Hindistan cevizine bulayıp bir süre bekletin. Enfes portakal aromalı lokumlar hazırdır.

Lokumun Çeşitleri

Lokumun birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar arasında:
  • Güllü lokum
  • Fındıklı lokum
  • Fıstıklı lokum
  • Kakaolu lokum
  • Cevizli lokum
  • Portakallı lokum
  • Limonlu lokum
  • Naneli lokum
  • Kaymaklı lokum
  • Vanilyalı lokum

Siz de lokumunuzun çeşitli olmasını istiyorsanız, farklı malzemeler ekleyerek kendi lezzetinizi yaratabilirsiniz.

Fındıklı lokum, hem lezzeti hem de estetik görünümü ile sofralarınızda özel bir yer edinecek. Kolay yapımı sayesinde sıkça tercih edilen bu tatlıyı, herkesin beğenerek tüketeceğinden emin olabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ispanaklı Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Lokum Kek Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Nasıl Yapılır?

Lokum Nasıl Yapılır?

Fındıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Fındıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Padişah Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Padişah Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lokum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Lokum Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?