Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lokum Yapımı

Lokum, Anadolu'da 15. yüzyıldan bu yana bilinen ve sevilen bir tatlıdır. Osmanlıca'da "boğaz rahatlatan" anlamına gelen lokum, her dönemde büyük bir ilgiyle tüketilmiştir. Genellikle dışarıdan satın alarak tükettiğiniz bu lezzetli tatlı türünü evde yapmayı da deneyebilirsiniz. Eskiden bal ve pekmez kullanılarak yapılan lokum, 17. yüzyıldan itibaren nişasta ve rafine şeker ile yapılmaya başlanmıştır. Bu malzemelerle birlikte lokumun lezzetinde de farklılık olduğu düşünülmektedir. Lokumun Avrupa'ya yayılması ise 18. yüzyıl içinde gerçekleşmiştir. Özellikle yara ve çıbanlarda, boğaz iltihaplanmasında, çeşitli böbrek hastalıklarında lokumun kullanıldığı da bilinmektedir. Günümüzde lokum üretimi belli başlı firmalar tarafından geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. Fıstıklısı, cevizlisi, sadesi, güllüsü, bademlisi, Hindistan cevizli olanı ve daha birçok çeşidi olan lokum, herkes tarafından severek tüketilir. İkramlarda ve hediyelik olarak tercih edilen geleneksel lezzetimiz olan lokumu evde birlikte yapmayı deneyelim. Hepinize kolay gelsin.

Evde Lokum Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yarım nohut kadar krem tartar
  • 4 yemek kaşığı Hindistan cevizi

Evde Lokum Nasıl Yapılır?

Önce toz şekeri tencerenin içine koyarak, üstüne 2 su bardağı su ilave edin. Bunu ocakta kaynatın. 1 yemek kaşığı suyun içinde krem tartarı eriterek, kaynamakta olan şekerli suyun içine ekleyin. Bu arada tencerenin üzerindeki köpükleri kağıt havlu ile toplayın. Nişastayı bir kâsede 1 kahve fincanı su ile eritin. İçine tenceredeki karışımdan 1-2 kaşık alarak karıştırın. Böylece malzeme ılımış olacak. Bunu tencerenin içine karıştırarak ilave edin.

Tenceredeki karışımın kıvamını kontrol etmek için, reçel yaparken yaptığınız gibi soğuk suyun içine 1-2 damla damlatın. Koyulaşırsa olmuştur demektir. Artık tencereyi ocaktan alabilirsiniz. Bunu dilediğiniz şekilde bir borcama dökün. Ancak tepsinin altına önce Hindistan cevizinin yarısını yayın. Lokumun üzerine de kalan Hindistan cevizini serpin. Lokum donduktan sonra kare şeklinde kesin. Evde lokum yapımı işte bu kadar kolay. Dilerseniz lokumu kaynatırken içine ceviz, badem, Antep fıstığı gibi malzemeler ilave ederek, daha zengin içerikli bir lokum elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sadrazam Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Sadrazam Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Aşk Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Aşk Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Padişah Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Padişah Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İrmikli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gül Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Gül Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Saray Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Evde Lokum Yapımı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Nasıl Yapılır?

Lokum Nasıl Yapılır?

Kakaolu Sarma Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Kaç Kalori?dir?

Lokum Kaç Kalori?dir?