Lokumlu Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Lokumlu Bisküvi Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Bisküvi Tarifi ve MalzemeleriLokumlu bisküvi, damakta bıraktığı tat ve yutarken boğazı rahatlatmasıyla yüzyıllardır aranan bir lezzet olmuştur. Lokum, Osmanlı döneminde 15. yüzyıldan beri üretildiği rivayet edilmektedir. 18. yüzyılın sonlarında 1. Abdülhamid'in sert şekerlemelerin yanında ağızda kolay çiğnenen şekerleme istemesi üzerine bir şekerleme yarışması düzenlenmiş ve yarışmada Ali Muhiddin Hacı Bekir'in hazırladığı lokum beklenen özellikleri fazlasıyla karşıladığı için birinci seçilmiştir. Bu yarışmadan sonra lokumun popülaritesi artmış ve aranan bir tat olmuştur. Lokum, tüm dünyaya "Türk Lokumu" diye yayılmıştır. Günümüzde dünyanın muhtelif yerlerinde de lokum üretilmektedir.

Lokumun İçeriği ve Hazırlanışı

Geleneksel Türk tatlısı lokumun içeriğinde su, nişasta ve şeker mutlaka bulunur; sitrik asit, potasyum bir tartarat ve tartarik asitten de birisi olacak şekilde yapılır. Bunların dışında isteğe göre meyve kuruları, fındık, antepfıstığı, ceviz, badem gibi gıda maddeleri ilave edilerek hazırlanır. Lokum, verilen şekli korumalı, ağızda yumuşaklık ve kayganlık hissi vermelidir.

Lokumun Tüketim Şekilleri

Lokum misafire ikram için sunulan ikramların başından gelir. Sade tüketildiği gibi çeşitli yiyecek ve içeceklerle birlikte de tüketilmektedir. Lokum, Türkler tarafından en çok Türk kahvesinin yanında tüketile gelmiştir. Sade hazırlanan Türk kahvesinin acılığını lokumla kırmak, kahve-lokum aromasının verdiği tat için birlikte tüketilmektedir. Lokumun bir diğer tüketim şekli de bisküvilerdir.

Lokumlu Bisküvi Tarifi

Bisküvi üretimi ülkemizde yaygınlaştıktan sonra lokum ile tüketimi keşfedilmiştir. 1960'larda keşfedilen lokumlu bisküvi 1990'lara kadar nişanlarda, düğünlerde ve mevlitlerde ikramların olmazsa olmazıydı. İki pötibör bisküvinin arasına sade lokum yayarak sandviç biçiminde yapılıp tüketilir. İkisinin birlikte oluşturduğu tat farklı bir lezzettir. Lokum, birinci bisküvinin üstüne ince bir tabaka şeklinde yayılır. İkinci bisküvi de lokumun üstüne kapatılır. Lokumlu bisküvide lokumun mutlaka sade olması gereklidir. Bisküvi de mutlaka pötibör olmalıdır. Lokum sade olmazsa içindeki meyve ya da kuruyemiş parçaları bisküvinin kırılmasına sebep olur. Bisküvi de pötibör dışında bir bisküvi olursa bilinen tadı vermez.

Lokumlu Bisküvi İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 paket sade pötibör bisküvi
  • 200 gram sade lokum
  • İsteğe bağlı olarak pudra şekeri (üzerine serpmek için)
Lokumlu Bisküvi Yapılışı
  • İlk olarak sade lokumu ince bir tabaka halinde kesin.
  • Bir pötibör bisküvinin üzerine ince bir tabaka halinde lokumu yayın.
  • İkinci pötibör bisküviyi lokumun üzerine kapatın.
  • İsteğe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
  • Hazırladığınız lokumlu bisküvileri servis tabağına dizin ve misafirlerinize ikram edin.
Ekstra Bilgiler

Lokumlu bisküvi, özellikle çay saatlerinde ve özel günlerde ikram edilebilecek pratik ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Ayrıca, çocukların da severek tükettiği bu lezzet, besleyici ve enerji verici özellikleriyle de dikkat çeker. Lokumlu bisküvileri hazırlarken sade lokum kullanmak önemlidir, çünkü meyveli veya kuruyemişli lokumlar bisküvilerin kırılmasına sebep olabilir. Ayrıca, lokumun taze ve yumuşak olmasına özen gösterilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Cevizli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Baklava Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Nasıl Yapılır?

Lokum Nasıl Yapılır?

Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Gül Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Gül Lokumu Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Lokum Çeşitleri Nelerdir?

Lokumlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Lokumlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri