Kaymaklı lokum, su, şeker, nişasta, kuru ya da kurutulmuş meyveler ve gibi maddelerin ilavesiyle tekniğine uyumlu model yapılan ananesel bir tatlıdır. Lokum, 15. Asırdan itibaren Anadolu'da yapılmaya başlanmıştır. Bugün dünya çapında Türk lokumu çok fazla miktarda özel bir yere sahip tatlı model bilinmektedir. Anadolu'ya Persler'den geçtiği düşünülmektedir.
Kaymaklı lokumun hakkında
İki buçuk kilo toz şekeri olması gerektiği kadar su ile kıvamlıca kestirin, su ve şeker kaynarken ortaya gelen köpüğü alın. Kıvamını bulup bulmadığını tanımlamak amaçlı şekerden ufak bir parçayı tabağa damlatıp soğuyunca parmağınızı bastırın. Parmağınızı tabaktan kaldırınca macun gibi oluncaya kadar tekrardan kaynamağa bırakınız. 250 gram çok fazla miktarda ince beyaz nişastayı sıcak olmayan su ile ayran koyulukta iyice karıştırın, temiz bir astardan süzün, şekeri karıştırarak ve azar azar akıtarak yediriniz. Sonra 10 gram kadar krem tartarı katarak ağaç kepçe ile kıvama gelinceye kadar karıştırınız. İndireceğinize uzak olmayan 1/2 çekirdek miski gül suyu ile ezip içerisine katınız ve birden çok defa karıştırıp ateşten indiriniz. Çok kıtır ve kokusuz badem yağıyla yağlanmış 2 tepsiye bölüştürerek döküp soğumaya bırakınız. Birini öncesinde şeker ve nişasta karışımının içerisine alıp, altını ve yanlarını unladıktan sonra kaymağı üstüne döşemeli, diğerini de üstüyle kenarlarını unlayıp takımıyla çevirmeli. Lokum büyüklüğünde keserek servise sunmalı.
Lokum, 2 adet orta büyüklükte standart lokum 1,5 meyvenin kalorisine sahiptir. Kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. 15. Asırda nişasta ve arıtılmış şeker olmadığından bal ve pekmez ile yapılan lokum, 17. Asırdan sonra şeker ile yapılmaya başlanmıştır. Günümüzde yediğimiz lokum ile o aşama yapılan lokum içinde tat ve biçim farkı bu sebeple vardır. O dönemlerde ilk model sıhhat amaçlı yapılmıştır. Boğaz ağrısı, böbrek hastalıkları, yara ve çıbanlar da kullanılmıştır. Her geçen gün ilave eden kuru yemişler ve gül suyu ile sarayların en kıymetli tatlısı olmuştur. Ananesel model profesyonel çırak ilişkisi ile günümüze kadar gelen bir zanaat model onay edilmiştir.
Gerekli Malzemeleri
2 su bardağı toz şeker
2 yiyecek kaşığı nişasta
Nohut tanesi kadar krem tartar ve Hindistan cevizi
Arzuya yönelik fındık, fıstık ya da gül suyu ek edilebilir.
Şekeri derince bir tencere içine koyarak 2 su bardağı su ile kaynatınız. Krem tartarı suda eritin ve karışıma ekleyin. Karışım kaynarken, üzerinde durumda olan köpükleri bir kâğıt ile toplayınız.
Un, şeker ve süt iyice karıştırılarak muhallebi göz, göz olana kadar iyice pişiriniz. Pişirdikten sonra vanilya ve tereyağını ekleyip, 10 dk mikser ile karıştırınız. Böylece lokum için muhallebiyi hazırlamış olursunuz. Fırın tepsisi zemininde boşluk bırakmadan Hindistan cevizini yerleştiriniz. Sonrasında üstüne yavaşça ve iyice fazlasıyla dikkatli davranarak muhallebiyi seriniz. Sonrasında soğumaya bırakabilirsiniz. İyice soğumasının sonrasında bir su bardağı sütü ve çırpmış olduğunuz krem şantiyi, tatlının üstüne iyice yayıp, cevizleri serpiniz. İşlemlerinin sonrasında da lokumu 2 ile 3 saat içinde buzdolabında dinlendirmeye bırakınız. Sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz. Lokum amaçlı açıkçası fazla miktarda uğraşmıyorsunuz. Evinizde lokumunu yapmanız esasında çok fazla miktarda ek olarak sıhhatli diyebiliriz. Hem bir maliyet ile ilgili da sizlere sorunlar çıkartmıyor. Yaptığınız lokumu yediğiniz zaman, uğraşınız için pişman olmayacak ve pozitif tepkilerle karşılaşacaksınız.
Son Güncelleme : 12.07.2023 01:31:27
Kaymaklı Lokum ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Kaymaklı Lokum"
Kaymaklı lokumun hakkında bu hangi dille kim tarafindan yazilmis? İki buçuk kilo toz şekeri olması gerektiği kadar su ile kıvamlıca kestirin Çok kıtır ve kokusuz badem yağı ne demek? bu nasil bir dil? afrika ya da eskimo dilinden Turkceye google translate kullanarak mi cevirdiniz? Lokum amaçlı açıkçası fazla miktarda uğraşmıyorsunuz. Evinizde lokumunu yapmanız esasında çok fazla miktarda ek olarak sıhhatli diyebiliriz. bu yaziyi buraya eklerken okudugunuzu siz anladiniz mi? Resat . 23.01.2018
CEVAP YAZ
Rüyada Lokum Yemek
Rüyada lokum yemek, rüya sahibinin bundan sonraki yaşamının ağız tadıyla geçeceğine, üzülmeden hoşnut kalacağı zamanlar geçireceğine tabir edilir. Bu gelişmeler kişinin yaşamında uzun süre etkisini devam ettirecektir. Yaşamında istediği gibi bir düze...
Rüyada Lokum Görmek
Rüyada lokum görmek, rüya sahibi için oldukça iyidir. Bu kişiler mutlu olacakları, haklarında iyi olacak bir haber alacaklar. Bu haber yaşamlarında olumlu değişimlere neden olacaktır. Kutunun içinde lokum görmek, yaşamın güzelliğine, ağız tadına işar...
Lokum Kaç Kalori
Lokum kaç kalori, kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. Tahmini 10 gram, meydana gelen bir adet lokum, 38 kaloridir. 2 adet orta büyüklükte standart lokum 1,5 meyvenin kalorisine sahiptir.Bes...
Kuş Lokumu
Kuş lokumu, lokumun farklı türlerinden biridir. Burada bu lokum türü hakkında bilgiler verilecektir. Lokum karbonhidrat ağırlıklı bir besin ortaya çıktığı için böbrek hastaları için özellikle öneri edilen bir besindir. Lokum yara veya çıban üst bölüm...
Lokum Çeşitleri
Lokum çeşitleri, Lokum, su, nişasta, şeker, sitrik asit ve gıda boyası ya da aroma dan yapılır. Genel olarak lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Öncelikle, şeker çözülebileceği kadar su ile kaynatılır. Diğer bir taraftan sitrik asit başka bi...
Muhallebili Lokum Tarifi
Muhallebili Lokum; Sütlü tatlılar genellikle süt, şeker, nişasta veya un karışımı ile yapılır. Ülkemizde sütlü tatlı denilince aklımıza ilk gelen muhallebi ve sütlaç gelir. Son dönemlerde muhallebiye meyve veya çeşitli tatlandırıcılar ilave edilerek ...
Lokum Nasıl Yapılır
Lokum nasıl yapılır, lokum üreten işletmelerde lokum yapımında belirli bir yol takip edilir. Şeker öncelikle çözüneceği su miktarıyla kazanda karıştırılarak kaynatılır. Bir kabın içinde sitrik asit az suyla birlikte çözdürülür. Kalan su ile nişasta e...
Hindistan Cevizli Lokum
Hindistan Cevizli Lokum; ülkemizde toplum olarak çay ile tüketmek için birçok lezzetli ürünleri çayın yanında aramaktayız. Belirtmek gerekirse günümüzde çalışma temposuna bağlı olarak artan stres ve gerginliklerden kaynaklı olarak herkesin en büyük a...
Lokum
Lokum, çok eski zamanlardan beri insanların severek tükettiği şekerlerden biridir. Lokumun tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak bir padişahın sert şekerlerden bıkması nedeni ile farklı etkinlikler düzenlenerek lokumun bulunması sağ...
Aşk Lokumu
Aşk Lokumu, Genel olarak kimsenin yapmadığı ve yapmaktan çekindiği bir tatlı türü olmaktadır. Fakat yapıldığı zaman zevkle yapılan ve yenildikce yenilen ağızları taçlandıran bir tatlı türü olmaktadır. Yaşlısından gencine kadar herkesin damak tadına u...
Evde Lokum Yapımı
Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. Yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketilmiştir. Genellikle dışarıdan satın alarak tükettiğiniz be lezzetli tatlı türünü evde yapmayı ...
Haşhaşlı Lokum
Haşhaşlı lokum sabah kahvaltılarında sofralara eşlik eden ayrı bir lezzettir. Bu lezzet içerisinde kullanılan haşhaşın da etkisiyle herkesi kendine hayran bırakır. Çayın yanında bir başka olur. Haşhaşlı lokum tarifini evlerinizde kolaylıkla hazırlaya...
Rüyada Lokum Yemek
Rüyada Lokum Görmek
Lokum Kaç Kalori
Kuş Lokumu
Lokum Çeşitleri
Muhallebili Lokum Tarifi
Lokum Nasıl Yapılır
Hindistan Cevizli Lokum
Lokum
Aşk Lokumu
Kaymaklı Lokum
Evde Lokum Yapımı
Haşhaşlı Lokum
Paşa Lokumu
Gül Lokumu
Fındıklı Lokum
Lokum Tatlısı
Krem Şantili Lokumlu Kurabiye
Sadrazam Lokumu
Saray Lokumu
Fıstıklı Lokum
Şehzade Lokumu
Kakaolu Sarma Lokum
Sultan Lokumu
Prenses Lokumu
Çikolatalı Lokum
Lokumlu Bisküvi
Ispanaklı Lokum Kek
İrmikli Lokum
Cevizli Lokum
Popüler İçerik
Paşa Lokumu
Paşa lokumu, ya da yalancı afyon lokumu özellikle sıcak yaz günlerinde serin serin iyi gidecektir. Salıklı ve çok tatlıdır. Çocuklarınızın çok seveceğ...
Gül Lokumu
Gül Lokumu, Osmanlıcada ul-hulküm yani boğazı rahatlatan kelimesinden türediği rivayet edilir.17. yüzyılda Osmanlı imparatorluğu sınırları içerisind...
Fındıklı Lokum
Fındıklı lokum, ülkemiz denilence akla iştirak eden lezzetlerden birisidir. Türk lokumunun lezzeti dünyaca ünlüdür ve bizzat ismiyle anılır. Turkish D...
Lokum Tatlısı
Lokum Tatlısı, Osmanlılar şekerle geç tanıştılar fakat Anadolu topraklarının ve Osmanlı sarayının vazgeçilmezleri arasına kısa zamanda girdi. Şerbetle...
Krem Şantili Lokumlu Kurabiye
Krem şantili lokumlu kurabiye, Krem şantili lokumlu kurabiye kurabiye çeşitleri arasında belkide en sıra dışı olanıdır. İçinden sürpriz olarak lokum ç...
Sadrazam Lokumu
Sadrazam lokumu, adı üzerinde gerçekten sadrazamlara layık bir lezzettir. Bunu evinizde kendiniz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, çocukl...
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez. Ağustos - 2023