Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Lokum Tatlısı

Lokum Tatlısı

Lokum Tatlısı, Osmanlılar şekerle geç tanıştılar fakat Anadolu topraklarının ve Osmanlı sarayının vazgeçilmezleri arasına kısa zamanda girdi. Şerbetler, helvalar, lokumlar. Tatlılar tarih süresince Türk mutfak kültürünün en önemli tariflerinden biri olmuştur. "Tatlı yiyelim tatlı konuşalım", "Tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır " benzeri kültürümüzde yer edinmiş sözlerden de anlaşılacağı gibi tatlılar kültürümüzde mühim bir yere sahiptir. Mutfak kültürümüzde tatlıların bol ve çeşitli meydana geldiğini görürüz. Hamur tatlıları, meyve tatlıları, sütlü tatlılar, unlu tatlılar başlıca grupları oluşturmaktadır. Misafirlere sevilen bir tatlı ikramı, ev sahibinin kıymetini, konumunu artırır. Yaz ve kış da dahil olarak bütün mevsimlerde tatlı tüketilmektedir. Törenlerde ilke olarak, her işe 'Tatlı başla, tatlı bitir' biçimindedir. Bu kapsamda insanlar söz kesimi ve nişanlarda şerbetle işe başlamış, düğün töreni yemekleri de en güzel tatlılarla bitirilir. Rüyamızda tatlı görsek hep iyiye yorumlanır.

Sarayda yapılan en tanınmış şekerlemenin, huzurlu-i halkum adı verilen lokum tatlısı meydana geldiği anlaşılmaktadır. Huzurlu-i halkum Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde yalnızca padişahlara has olarak üretilirken zamanla piyasada yer alan şekercilere de imalat yetkisi verilmiş böylelikle milletin da bu şekerlemeyi tanımasına imkân tanınmıştır. Lokum tatlısı, asırlardır kültürümüzde yaşayan Türk tatlılarından yalnızca biridir. Tatlı, Osmanlı mutfağında et, pilav ve börek civarı önemliydi. Tatlısı olmayan bir sofra düşünülemezdi bile. Zengin evlerde, gündelik sofralarda kesinlikle bir çeşit tatlı bulunurdu. Ziyafetlerde ve bilhassa iftar sofralarında çeşit artardı. Helva, lokma, lokum tatlısı, kadayıf, zerde, aşure, muhallebi, sütlaç, pelte, elmasiye en fazla tüketilen tatlılar aralarında yer alırdı. Bilhassa da bundan tahmini olarak 10 sene öncesinde ülkemizde lokum kültürü çok daha çeşitli bir boyuttaydı. Ben küçüklükten bu yana lokum tatlısıyla büyüdüm ve oldukça da sıhhatli bir çocukluk yaşadım. İçerisinde kullanılan malzemelerden ötürü olsa sebep ki lokumun her türlüsünü çok çok severim. Geçenlerde bir arkadaşıma ziyarete gittiğimde bana ikram ettiği bir tatlıyı ilk kez gördüm ve tattım. Beni öyle ki çocukluğuma götüren ve tadının halen damağımda meydana geldiğini bahsetmek istediğim tatlı lokum tatlısı. İçerisinde lokumun bulunmadığı fakat tadının o enfes lokumlara benzediği bu tatlıyı sizde deneyin. Çoğu kez yaptığım bir tatlı haline gelen bu enfes tatlıyı sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Lokum Tatlısı Malzemeleri

  • 1 Litre Süt
  • 4 çay Bardağı şeker
  • 4 Yiyecek Kaşığı Un
  • 2 Tatlı Kaşığı Margarin
  • 1 Paket şekerli Vanilya (Ya da isteğe 2 yiyecek kaşığı damla sakızı)
  • 400 Gram Hindistan Cevizi
  • 2 Paket Krem şanti

Lokum Tatlısı Nasıl Yapılır?


Geniş bir tencerenin içine sütü ve şekeri koyun ve güzel bir biçimde karıştırın. Sonrasında bu karışım içine yavaş bir biçimde unu ilave edelim. Unu bir anda koymak karışımınızı topaklar bu yüzden topaklanmaması için çok yavaş koymanızı öneririm. Kıvama gelen karışımın içine margarini ek edin ve daha sonra geri kalan vanilyayı da ekleyerek karıştırın. Karışımınız iyice karıştıktan daha sonra altını kapatın ve ılımasını bekleyin. Bir taraftan geniş bir borcamın içine Hindistan cevizini dökün. Krem şantiyi hazırlayın ve dondurucuda bir süre soğutun. Hindistan cevizli borcamınızın içine muhallebiyi dökün ve üst kısmına krem şantinizi de ek edin. Kalan Hindistan cevizini de ek edin ve rulo halinde sararak bir süre dolapta bekletin. Sonrasında bir bıçak yardımıyla keserek servis edebilirsiniz.
Son Güncelleme : 21.01.2024 10:04:27
Lokum Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Lokum Tatlısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Lokum Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Lokum Kaç Kalori?
Lokum Kaç Kalori?
Lokum kaç kalori, kalorisinin hemen hemen tümü şekerden gelmektedir buna bağlı olarak tüketiminden kaçınılmalıdır. Tahmini 10 gram, meydana gelen bir adet lokum, 38 kaloridir. 2 adet orta büyüklükte standart lokum 1,5 meyvenin kalorisine sahiptir.Bes...
Kuş Lokumu
Kuş Lokumu
Kuş lokumu, lokumun farklı türlerinden biridir. Burada bu lokum türü hakkında bilgiler verilecektir. Lokum karbonhidrat ağırlıklı bir besin ortaya çıktığı için böbrek hastaları için özellikle öneri edilen bir besindir. Lokum yara veya çıban üst bölüm...
Lokum Çeşitleri
Lokum Çeşitleri
Lokum çeşitleri, Lokum, su, nişasta, şeker, sitrik asit ve gıda boyası ya da aromadan yapılır. Genel olarak lokum yapımında şöyle bir yol izlenmektedir. Öncelikle, şeker çözülebileceği kadar su ile kaynatılır. Diğer bir taraftan sitrik asit başka bir...
Muhallebili Lokum Tarifi
Muhallebili Lokum Tarifi
Muhallebili Lokum; Sütlü tatlılar genellikle süt, şeker, nişasta veya un karışımı ile yapılır. Ülkemizde sütlü tatlı denilince aklımıza ilk gelen muhallebi ve sütlaç gelir. Son dönemlerde muhallebiye meyve veya çeşitli tatlandırıcılar ilave edilerek ...
Lokum Nasıl Yapılır
Lokum Nasıl Yapılır
Lokum nasıl yapılır, lokum üreten işletmelerde lokum yapımında belirli bir yol takip edilir. Şeker öncelikle çözüneceği su miktarıyla kazanda karıştırılarak kaynatılır. Bir kabın içinde sitrik asit az suyla birlikte çözdürülür. Kalan su ile nişasta e...
Hindistan Cevizli Lokum
Hindistan Cevizli Lokum
Hindistan Cevizli Lokum; ülkemizde toplum olarak çay ile tüketmek için birçok lezzetli ürünleri çayın yanında aramaktayız. Belirtmek gerekirse günümüzde çalışma temposuna bağlı olarak artan stres ve gerginliklerden kaynaklı olarak herkesin en büyük a...
Lokum
Lokum
Lokum, çok eski zamanlardan beri insanların severek tükettiği şekerlerden biridir. Lokumun tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. İlk olarak bir padişahın sert şekerlerden bıkması nedeni ile farklı etkinlikler düzenlenerek lokumun bulunması sağ...
Aşk Lokumu
Aşk Lokumu
Aşk Lokumu, Genel olarak kimsenin yapmadığı ve yapmaktan çekindiği bir tatlı türü olmaktadır. Fakat yapıldığı zaman zevkle yapılan ve yenildikçe yenilen ağızları taçlandıran bir tatlı türü olmaktadır. Yaşlısından gencine kadar herkesin damak tadına u...
Kaymaklı Lokum
Kaymaklı Lokum
Kaymaklı lokum, su, şeker, nişasta, kuru ya da kurutulmuş meyveler ve gibi maddelerin ilavesiyle tekniğine uyumlu model yapılan ananesel bir tatlıdır. Lokum, 15. Asırdan itibaren Anadolu'da yapılmaya başlanmıştır. Bugün dünya çapında Türk lokumu çok ...
Evde Lokum Yapımı
Evde Lokum Yapımı
Evde lokum yapımı, lokum Anadolu'da 15. Yüzyıldan bu yana bilinen bir besindir. Osmanlıca kelime anlamı boğaz rahatlatan olan lokum her dönem severek tüketilmiştir. Genellikle dışarıdan satın alarak tükettiğiniz be lezzetli tatlı türünü evde yapmayı ...
Haşhaşlı Lokum
Haşhaşlı Lokum
Haşhaşlı lokum sabah kahvaltılarında sofralara eşlik eden ayrı bir lezzettir. Bu lezzet içerisinde kullanılan haşhaşın da etkisiyle herkesi kendine hayran bırakır. Çayın yanında bir başka olur. Haşhaşlı lokum tarifini evlerinizde kolaylıkla hazırlaya...
Paşa Lokumu
Paşa Lokumu
Paşa lokumu, ya da yalancı afyon lokumu özellikle sıcak yaz günlerinde serin serin iyi gidecektir. Salıklı ve çok tatlıdır. Çocuklarınızın çok seveceği bir tatlıdır. Misafirlerinize de ikram edebileceğiniz birçok güzel bir tatlıdır. İçinde bulunan sü...

 

Lokum Kaç Kalori?
Kuş Lokumu
Lokum Çeşitleri
Muhallebili Lokum Tarifi
Lokum Nasıl Yapılır
Hindistan Cevizli Lokum
Lokum
Aşk Lokumu
Kaymaklı Lokum
Evde Lokum Yapımı
Haşhaşlı Lokum
Paşa Lokumu
Gül Lokumu
Fındıklı Lokum
Lokum Tatlısı
Krem Şantili Lokumlu Kurabiye
Sadrazam Lokumu
Saray Lokumu
Fıstıklı Lokum
Şehzade Lokumu
Kakaolu Sarma Lokum
Sultan Lokumu
Prenses Lokumu
Çikolatalı Lokum
Lokumlu Bisküvi
Ispanaklı Lokum Kek
İrmikli Lokum
Cevizli Lokum
Lokumlu Baklava
Lokum Kek
Popüler İçerik
Gül Lokumu
Gül Lokumu
Gül Lokumu, Osmanlıcada ul-hulküm yani boğazı rahatlatan kelimesinden türediği rivayet edilir.17. yüzyılda Osmanlı imparatorluğu sınırları içerisind...
Fındıklı Lokum
Fındıklı Lokum
Fındıklı lokum, ülkemiz denilence akla iştirak eden lezzetlerden birisidir. Türk lokumunun lezzeti dünyaca ünlüdür ve bizzat ismiyle anılır. Turkish D...
Krem Şantili Lokumlu Kurabiye
Krem Şantili Lokumlu Kurabiye
Krem şantili lokumlu kurabiye, Krem şantili lokumlu kurabiye kurabiye çeşitleri arasında belkide en sıra dışı olanıdır. İçinden sürpriz olarak lokum ç...
Sadrazam Lokumu
Sadrazam Lokumu
Sadrazam lokumu, adı üzerinde gerçekten sadrazamlara layık bir lezzettir. Bunu evinizde kendiniz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, çocukl...
Saray Lokumu
Saray Lokumu
Saray Lokumu, Merhaba arkadaşlar! Bu yazımda sizlere saray lokumu tarifi vereceğim. Saray lokumunu farklı isimlerle de biliyor olabilirsiniz çünkü ...
Fıstıklı Lokum
Fıstıklı Lokum
Fıstıklı lokum, herkesin ağız tadına hitap eden ve lokumun adını aldığı fıstığın oluşturduğu ayrı bir lezzeti bizlere sunan eşsiz bir lezzettir. Bu ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Lokum Kaç Kalori?
Kuş Lokumu
Lokum Çeşitleri
Muhallebili Lokum Tarifi
Lokum Nasıl Yapılır
lokum imalatı eğitimi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
lokum imalatı eğitimi
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024